• Voedingsadvies-acupunctuur-Amsterdam

Acupunctuur bij vermoeidheid

Acupunctuur en vermoeidheid

Kamp je met moeheid, futoosheid, het gevoel niet uitgeslapen wakker te worden, of heb je juist een dip later op de dag? Energiegebrek is een lastig probleem. Het wordt vaak niet zo serieus genomen en afgedaan als ‘vage klachten’ omdat er in de reguliere geneeskunde niet direct een oplossing voor is. Acupunctuur kan goed helpen bij vermoeidheidsklachten.

Ook kan het de oorzaken behandelen, zoals stress, boosheid of frustratie, zorgen of piekeren, slapeloosheid, slechte conditie, et cetera.

Normaal gesproken kan bij vermoeidheid de acupunctuur snel effect hebben. Bij chronische vermoeidheid – het woord chronisch zegt het al – is ook langdurigere behandeling nodig. Iets wat lang heeft geduurd om te ontstaan, duurt ook lang om weer van af te komen. Desalniettemin kunnen ook chronische vermoeidheid patienten veel baat hebben bij acupunctuur.

Acupunctuur vermoeidheid Amsterdam

Polsdiagnose

Als je als acupuncturist iemands pols voelt door middel van polsdiagnose, dan voel je al snel of iemand vermoeid is: de pols is zwak, vooral op de nierposities (zie: polsdiagnose pagina). Zelfs als iemand / een cliënt een keer niet goed geslapen heeft, merk je dit meteen aan de pols.

Het tonifieren of voeden via acupunctuurpunten

Acupunctuur kan goed helpen bij vermoeidheid. Er zijn allerlei tonifiërende of voedende acupunctuurpunten die het lage energieniveau aanvullen. Daarnaast kan met behulp van acupunctuur iets gedaan worden aan bijvoorbeeld de stress, de slapeloosheid of een andere oorzaak waardoor de vermoeidheid is ontstaan, door de onderliggende Chinese conditie te behandelen.

Oorzaken van vermoeidheid in de Chinese geneeskunde – Welke Chinese conditie heb je?

Oorzaken van vermoeidheid kunnen verschillend zijn en worden ook met verschillende puntcombinaties behandeld:

  • Soms is er sprake van wat in de Chinese geneeskunde damp of slijm genoemd. Er is dan last van gevoel van zwaarte van het lijf of zware benen, dufheid, watten in het hoofd, vaak met overgewicht. Ook hier is een puntcombinatie voor.
  • Een verzwakte Long energie – door een longaandoening, door kortademigheid, door vermoeidheid bij inspanning, maar ook door een verkoudheid of griep die is blijven hangen en bij verdriet of perioden van rouw.
  • Een verzwakte (Maag en) Milt energie – Vermoeidheid door te hard werken of studeren, fanatiek sporten, door zorgen, piekeren, door gebrek aan eetlust, of door te veel en te vaak diëten.
  • En teveel aan Lever energie – als je bijvoorbeeld een emotionele periode doormaakt of achter de rug hebt, als je een emotioneel persoon bent, bij stemmingswisselingen, boosheid of somberheid.
  • Een te actief Hart – bij teveel stress, teveel denken of malen, slapeloosheid, hartkloppingen. Er wordt geprikt om het hart rustiger te krijgen en om de energie te laten zakken. Om te aarden of te zakken prikken we op de nierpunten, de Nier energie wordt in de Chinese geneeskunde gezien als je basisenergie.
  • Een verzwakte Nier energie – Je basisenergie is laag, dit kan komen door een chronische ziekte of door langdurige stress, maar ook door voorjaarsmoeheid of door winterdepressie door te weinig zonlicht in de herfst of winter.

Acupunctuur en Chronische vermoeidheid

Bij chronische vermoeidheid is behalve de pols diep en zwak, met name op de nierposities, ook de tong bleek. Acupunctuur kan heel welkom zijn voor een langere periode gemiddeld elke 2 weken. (De frequentie van de behandeling is altijd in overleg en kan dus ook vaker of minder vaak zijn).

Acupunctuur en Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME of CVS)

Bij ME (Myalgische encefalomyelitis) – ook wel CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) genoemd – zijn er ook griepachtige verschijnselen die tot vermoeidheid lijden. Er zijn puntcombinaties die specifiek op dit ziektebeeld ingaan.

Long covid

Long covid vermoeidheid in verschillende gradaties.

Een aanvullend voedingsadvies vanuit de Chinese voedingsleer

Naast acupunctuur alleen, is als onderdeel van de acupunctuur behandeling een persoonlijk voedingsadvies mogelijk vanuit de Chinese voedingsleer. Zie de pagina: Chinese voedingsleer en alvast: een Algemeen voedingsadvies op de site te vinden. Door jezelf goed te voeden en ook doordat Mirjam van Huis je kan adviseren wat voor voeding bij jouw Chinese conditie past, kan een voedingsadvies een waardevolle aanvulling zijn op je (chronische) vermoeidheidsklachten.

Mirjam van Huis, Smooth Relief Amsterdam

NB Bij een ernstige ziekte of bij onbegrepen moeheid is acupunctuur mogelijk. Mirjam van Huis vindt het belangrijk dat je goed contact houdt met je huisarts / met de reguliere zorg.

Mirjam van Huis (1969) is gediplomeerd acupuncturist en Chinese voedingsleer deskundige. Zij is sinds 2001 gevestigd in Amsterdam en heeft een praktijk op het Rokin.

Praktijk Rokin 91 achter te Amsterdam (vlakbij de Dam)

(Gedeeltelijk) vergoed door zorgverzekeraars. Ik ben lid van Zhong (Acupunctuur: 24104 ) en LVNT (LVNT lidnr 04.069, RBCZ lidnr. 174139R). Natuurgeneeskundig Consult 24607 (voorheen 24005), voor ZK: LVNT Massagetherapie (24017), voor CZ: 24605 massagetherapie – gedeeltelijk vergoed als Alternatieve Geneeswijzen. Ik voldoe aan MBK/Plato-normen.

Wil je professionele acupunctuur proberen? Meer weten over Mirjam van Huis?
Meer informatie? Afspraak? Acupunctuur vermoeidheid Amsterdam?

Mail of bel Mirjam van Huis

‘ Ik ben het best bereikbaar per mail’

info@smoothrelief.com

06-15630276

Naar

Acupunctuur Amsterdam

Tarieven

Wil je doorlezen over – misschien voor jou – gerelateerde onderwerpen? Acupunctuur kan verschillende klachten verlichten: slapeloosheid ▪︎ emotionele klachten ▪︎ stress en burn-out ▪︎ overgang ▪︎ fybromyalgie ▪︎ tinnitus ▪︎ (chronische) pijn

– Acupunctuur vermoeidheid Amsterdam –

Contact

Rokin 91 achter

1012 KL Amsterdam
T.a.v. Mirjam van Huis
info@smoothrelief.com / 06-15630276

Ingang: Kalfsvelsteeg,
Tweede deur links achter in de steeg in de richting van de Nes.

De praktijkruimtes zijn op 1 en 2 hoog. Bent u slecht ter been? Geef het even aan, dan kan ik u op de eerste verdieping inplannen.

Hoe kom je bij de praktijk?

De praktijk ligt op op 1 metrohalte (van de Noord-Zuidlijn) afstand van Amsterdam Centraal Station, halte Rokin (uitgang Spui). Of met de tram: twee haltes vanaf Amsterdam Centraal Station, uitstappen tramhalte Spui (op het Rokin), trams 4, 14, 24 stoppen hier. Vanaf metrohalte Rokin of tramhalte Spui (op het Rokin) is het 2 minuten lopen naar de praktijk. Op de Dam stoppen nog meer trams en bussen, vanaf de Dam is het 5 minuten lopen of één halte met de tram. Parkeergarages in de buurt zijn de parkeergarage Rokin (tegenover), onder de Bijenkorf (op de Dam), of de parkeergarage Waterlooplein. Vanaf het Waterlooplein is het 10 minuten lopen of met tram 14.

Behandelingen worden gedeeltelijk vergoed. Ik ben lid van Zhong (Acupunctuur: 24104 ) en LVNT (LVNT lidnr 04.069, RBCZ lidnr. 174139R). Natuurgeneeskundig Consult 24607 (voorheen 24005), voor ZK: LVNT Massagetherapie (24017), voor CZ: 24605 massagetherapie – gedeeltelijk vergoed als Alternatieve Geneeswijzen. Ik voldoe aan MBK/Plato-normen.

Bel ruim 24 uur van te voren af, anders wordt het gehele consult bedrag in rekening gebracht.

Wil je een afspraak of meer informatie?

Mail of bel Mirjam van Huis

‘ Ik ben het best bereikbaar per mail’

info@smoothrelief.com

06-15630276

Vul uw privégegevens in om in contact te komen / een afspraak te maken met Mirjam van Huis:

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.
© Copyright Smooth Relief