Qigong lessen

Qigong Amsterdam | Chi Kung Amsterdam

Vanaf 17 januari start een nieuw Qigong seizoen (17 jan-15 mei ’24) en zijn er weer een aantal plekken vrij in ons groepje. Als je geïnteresseerd bent om mee te doen met de Qigong cursus in het seizoen jan-mei mail je mij dan even? Groetjes Mirjam info@smoothrelief.com

Onze Qigong ruimte is een mooie grote dansstudio op Ketelhuisplein 45 in de Spiegelzaal op het WG-terrein in Oud-West te Amsterdam (vlakbij de Jordaan). Ik ben zo blij met deze locatie! Mijn wens is om weer een doorlopende groep te creëren om met elkaar een goede Qi, lees: [Chi], oftewel levensenergie op te bouwen en te bestendigen. Na corona lockdowns ben ik weer een groep aan het opbouwen.

Qigong is een bewegingsvorm of sport voor jong en oud afkomstig uit China en is onderdeel van Traditionele Chinese geneeskunde (TCG).

We strekken en sterken alle energiebanen.  Voor meer energie, of meer balans in je leven. Elke energiebaan is gekoppeld aan een orgaan. Chinese geneeskunde en ook de Qigong brengen evenwicht in deze organen. Qigong helpt ook bij klachten, sommige oefeningen verlichten hoofdpijn, je houding verbetert en de langzame oefeningen verlichten schouder-, nek- of onderrug klachten. Mij persoonlijk hielp regelmatige Qigong beoefening mij van mijn SI-klachten (heupklachten) af.

Ook gaan we met de energie van de seizoenen mee, door de energiebanen, gekoppeld aan het seizoen, met behulp van oefeningen aandacht te geven. Qi, oftewel levensenergie, verkrijg je niet vanzelf maar leer je en bouw je op door jarenlange Qigong beoefening.

De lessen zijn zowel geschikt voor beginners, als voor degenen die al langer Qigong beoefenen.

Praktisch

Er worden doorlopende lessen gegeven.

Wekelijks op de woensdagavond van 18.15-19.45.

Er zijn twee seizoenen van sept-dec en van jan-mei.

Elke zomer geef ik een Zomer Qigong workshop van vier keer, buiten, achterin het Vondelpark.

Doorlopende lessen – je kunt me e-mailen als je wilt instromen, ik kijk dan of er plek is.

Seizoen 17 januari t/m 15 mei 2024 (vakantiedagen op: 21/2, 17/4 en 1/5).

Proefles mogelijk woensdag 17 januari 2024 van 18.15-19.45 voor €20 – van te voren opgeven.

Na de proefles wil ik het aantal deelnemers voor de cursus jan-mei ’24 weten.

Locatie: Ketelhuisplein 45 in de Spiegelzaal op het WG-terrein in Oud-West te Amsterdam (vlakbij de Jordaan).

Kosten

jan-mei: €300 (in dit seizoen zijn er 2 lessen meer).

sep-dec: €260.

Het is aan te raden voor de les iets te eten.

Qigong Amsterdam

Mirjam van Huis (1969) – eigenaar van praktijk Smooth Relief – heeft van oorsprong Psychologie (neurowetenschappen / cognitive science) en Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna maakte zij een carrière switch. Inmiddels is zij 22 jaar therapeut. Sinds 2001 houdt zij praktijk in Amsterdam Centrum. Mirjam is Qigong docent, Acupuncturist en gediplomeerd Massagetherapeut.

Zij is al 17 jaar Qigong docent. Zij heeft haar Qigong opleiding (2004-2006) gevolgd bij dr. Weixang Wang op de Acupunctuur opleiding Shenzhou University.

Wat is Qigong?

Qigong (vergelijkbaar met Tai Chi) zijn langzame gezondheidsbewegingen die staand worden uitgevoerd. De gezondheidsoefeningen zijn gebaseerd op Traditionele Chinese Geneeskunde. De vorm is Shaolin qigong of medische qigong.

Qigong is een bewegingsvorm uit China die vergelijkbaar is met Tai Chi. Beiden gebruiken ze langzame bewegingen om de gezondheid te bevorderen. Het verschil met Tai Chi is dat je bij Tai Chi een vorm, oftewel een reeks van bewegingen uit je hoofd leert. De bewegingen uit de Tai Chi zijn vaak afkomstig uit de martial arts. Qigong (Chi Kung) bestaat uit losse oefeningen die eenvoudig zijn aan te leren, maar die niet minder effectief zijn. De oefeningen uit de Qigong komen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde en gaan over het sterken en strekken van energiebanen en energiepunten. De oefeningen volgen de seizoenen en gaan mee met elementen van ieder seizoen. Er zijn vijf seizoenen lente, zomer, nazomer, herfst en winter. En de bijbehorende elementen zijn: Hout – Vuur – Aarde – Metaal – Water.

Qigong beoefening is goed voor: het verbeteren van je energiepeil, een goede aarding, een betere ademhaling, een goede spijsvertering, organen in balans, het immuunsysteem, lekker in je vel zitten, een goede doorstroming, soepele spieren en gewrichten, een betere conditie, meer balans, flexibiliteit en stabiliteit.

Qi [lees: Chi] betekent levensenergie en Gong betekent ‘werk’ of ‘oefening’. Door jarenlange wekelijkse Qigong beoefening kun je je levensenergie vergroten. De wekelijkse anderhalf uur durende lessen dragen daar zeker toe bij!

Je voelt al snel meer energie gedurende de lessen. Ook verdiepen de oefeningen je ademhaling. De lessen duren anderhalf uur, waarbij je zult merken dat het best je spieren en gewrichten aanspreekt. Toch is Qigong voor jong en oud en is het een vorm van sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen.

De les bestaat uit een warming up, een trainingsgedeelte en een meditatiegedeelte. Qigong beoefening in de avond is rustiger, dat past bij het Yin van de avond. De bewegingen gaan – als vanzelf – langzamer.

Na afloop is er tijd – en ruimte – om een kopje thee te drinken.

Mirjam van Huis acupuncturist Amsterdam

Lees verder artikel van docent Mirjam van Huis (dit staat op mijn andere website): ‘Wat brengt Qigong mij?’

Impressies eerdere (buiten) Qigong cursus van Mirjam:

Qigong AmsterdamQigong Amsterdam

Qigong Amsterdam

Filmpje, half uur online qigong les om zelf thuis mee te doen:

filmpje van een half uur Qigongles gemaakt in coronatijd

– Qigong Amsterdam –

Contact

Rokin 91 achter

1012 KL Amsterdam
T.a.v. Mirjam van Huis
info@smoothrelief.com / 06-15630276

Ingang: Kalfsvelsteeg,
Tweede deur links achter in de steeg in de richting van de Nes.

De praktijkruimtes zijn op 1 en 2 hoog. Bent u slecht ter been? Geef het even aan, dan kan ik u op de eerste verdieping inplannen.

Hoe kom je bij de praktijk?

De praktijk ligt op op 1 metrohalte (van de Noord-Zuidlijn) afstand van Amsterdam Centraal Station, halte Rokin (uitgang Spui). Of met de tram: twee haltes vanaf Amsterdam Centraal Station, uitstappen tramhalte Spui (op het Rokin), trams 4, 14, 24 stoppen hier. Vanaf metrohalte Rokin of tramhalte Spui (op het Rokin) is het 2 minuten lopen naar de praktijk. Op de Dam stoppen nog meer trams en bussen, vanaf de Dam is het 5 minuten lopen of één halte met de tram. Parkeergarages in de buurt zijn de parkeergarage Rokin (tegenover), onder de Bijenkorf (op de Dam), of de parkeergarage Waterlooplein. Vanaf het Waterlooplein is het 10 minuten lopen of met tram 14.

Behandelingen worden gedeeltelijk vergoed. Ik ben lid van Zhong (Acupunctuur: 24104 ) en LVNT (LVNT lidnr 04.069, RBCZ lidnr. 174139R). Natuurgeneeskundig Consult 24607 (voorheen 24005), voor ZK: LVNT Massagetherapie (24017), voor CZ: 24605 massagetherapie – gedeeltelijk vergoed als Alternatieve Geneeswijzen. Ik voldoe aan MBK/Plato-normen.

Bel ruim 24 uur van te voren af, anders wordt het gehele consult bedrag in rekening gebracht.

Wil je een afspraak of meer informatie?

Mail of bel Mirjam van Huis

‘ Ik ben het best bereikbaar per mail’

info@smoothrelief.com

06-15630276

Vul uw privégegevens in om in contact te komen / een afspraak te maken met Mirjam van Huis:

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.
© Copyright Smooth Relief